odwolanie do zespolu centralnego

enter

Nowy użytkownik
Punkty reakcji
0
Prosze o wpisywanie wszystkich informaji dotyczących odwołań do zespołu centralnego -za czyim posrednictwem, jaka forma itp.

czy ktoś może otrzymał odpowiedż ? jaka forma ? czy jest informacja o uwagach do ..............................

ja też pytam jak powyżej? Czy ktokolwiek dostał już odpowiedź od Zespołu lokalnego? Ja moje uwagi wysłałam tydzień temu (12.11) i cisza .... . Coś czuję, że jest przykaz z góry by wysłać nam o 15.30 22.11 - w ostatniej chwili, abyśmy nie mieli czasu na wysłanie uwag do Zespołu centralnego. W mojej wschodniej IC wszyscy nabrali wody w usta i żaden przeciek nie wyciekł ... . A NUC, który do tej pory panoszył się i rozdzielał stanowiska i miał bardzo dużo do powiedzenia teraz też milczy... . Nawet nie wiem czy mój kiero dostał jakieś zapytania z zespołu w sprawie moich uwag i czy coś odpisywał, bo nie mam go pod ręką niestety. Kurcze wygląda to jak dyscyplina partyjna rodem z PIS. Napiszcie jak to wygląda u was ...

U nas w Oddziale złożyliśmy uwagi do wartościowania w ub. piątek. Kierownik do nich się ustosunkował bardzo lakonicznie i wysłał do Zespołu w IC Przemyśl. Dzisiaj otrzymaliśmy odpowiedź z zespołu d/s wartościowania - wszystkie uwagi nieuzasadnione. Niezbyt się wysilili - obok każdego nazwiska funkcjonariusza metodą "kopiuj - wklej " napisali to samo.

cytuję z odpowiedzi na moje uwagi:
"Na podstawie przywołanego powyżej pisma SSC do dnia 23 listopada 2010 roku istnieje możliwość składania uwag do Zespołu Centarlnego przez funkcjonariuszy celnych, którzy nie są usatysfakcjonowani sposobem rozpatrzenia uwag przez Zespół Lokalny. Uwagi należy kierować na adres alicja.karnilowicz@mofnet.gov.pl. Do pisma należy dołączyć uwagi skierowane do Zespołu Lokalnego oraz niniejszą odpowiedź"

podobnie jest u nas, z tą małą różnicą, że wystosowano jedno pismo i nakazano poinformować wszystkich fc. Ogólnie stwierdzono że wszystko jest zgodne z Zarządzeniem koniec i kropka. Wtłuczono nam do głowy , że przedstawiony projekt opisu stanowiska służbowego odzwierciedla zadania, które będą realizowane na danym stanowisku po 1 stycznia 2011 r. w związku z tym nie musi się on pokrywać z dotychczasowym zakresem obowiązków,a ponadto uświadomiono nam , że wymagania i kwalifikacje, o których mowa w projekcie opisu dotyczą minimalnych wymagań jakie potrzebne są do wykonywania pracy na danym stanowisku i osoba która otrzyma propozycję pracy na danym stanowisku musi spełniać te minimalne wymagania, co nie wyklucza posiadania przez tę osobę wyższych kwalifikacji, tj. doświadczenia, wykształcenia oraz znajomości języków obcych. I to na tyle w temacie skarg i wnisków. I jeszcze jednna ważna kwestia - uwagi do Centralnego Zespołu składamy za pośrednictwem Lokalnego w terminie 22-23.11.2010r. A potem to już zażalenie do Pana Boha.....

Balbinko !!!
Po analizie Zarządzenia MF nr 43 z 18 października br można stwierdzić że odpowiedź komisji lokalnej ( nie wiadomo skąd ta nazwa bo w zarządzeniu 43 nie występuje) nie jest przemyślana bo :
1-zarządzenie napisane jest w czasie terżniejszym a nie przyszłym i zwartościowane ma być każde stanowisko na dzień w którym przeprowadzone było wartościowanie (jakie obowiązki na tym stanowisku będą wykonywane po 1.01.2011 nie było celem wartościowania)
2-należało by zbadać czy komisja lokalna wywiązała się z zadań jakie były przd nią postawione
3-jeżeli przypuszczasz że zadania nie zostały zrealizowane zgodnie z zapisami Zarządzenia 43 masz pewne podstawy do dalszego odwoływania się.
4-odpowiedź którą komisja wystosowała będzie dokumentem w ewentualnym postępowaniu przed odpowiednimi organami
5-Jeżeli dokument sporządzony przez komisję potwierdza nieprawdę można go wykorzystać i ponformować odpowiednie Organa

Ja to wiem, Ty to wiesz, tylko do nich to w żaden sposób nie dociera. Czekaja nas kolejne procesy sądowe, za które wszyscy po trosze zapłacimy.Może gdyby za takie sprawy płacili ewidentni winowajcy, to nie mielibyśmy takiego kosmosu! Ale to są marzenia "ściętej głowy" o których nawet fizjonomom się nie śniło.Ech...
A tak w ogóle dzięki za rady:-)

Prorocy czy jak?
Teraz juz wiedza że w styczniu jakieś zadanie będzie przez kogoś realizowane przez np 17,38% czasu (1 godzina i 23 minuty)? Co za bezsens napisali - wartościowane jest stanowisko w związku z realizowanymi na nim zadaniach w chwili wartościowania.

Przyjmując tok rozumowania tego zespołu mogą to być równie dobrze zadania realizowane 15 sierpnia 2014......

Tak to jest jak szef bzdury wymyśla a podwładni udają że jest OK.

Szanowna komisjo...trzeba mieć jaja i powiedzieć że król jest nagi!

faktycznie, zespół pisze, że dotyczy to zadań,które będą realizowane na danym
stanowisku po 1 sty 2011. Skąd to zespół wie? Powinien istnieć zatem wykaz tych
stanowisk z opisem zadań. A takiego nie ma. Czy zespół lokalny poświadcza nieprawdę?

Prosze o wpisywanie wszystkich informaji dotyczących odwołań do zespołu centralnego -za czyim posrednictwem, jaka forma itp.

bez pośrednictwa
w piśmie z zespołu lokalnego podają adres email i informację o tym, że trzeba załączyć swoje uwagi do zespołu lokalnego i ich odpowiedź

Zarządzenie 43 nie przewiduje wogóle takiej formy odwołania . W zarządzeniu odpowiedzialność za przeprowadzenie procesu spoczywa na "kieronictwu" i powołanemu zespołowi. . Forma odwołania o której mówi harmonogram nie została przewidziana zarządzeniem. Równie dobrze można złożyć skargę -odwołanie za pośrednictwem poczty za zpo. na adres MF.

Zaglądałam do „promulgatorów”. Czy oślepłam, czy jednak naszego zarządzenia o sposobie wartościowania jeszcze nie opublikowało nasze szefostwo? Może mylę się, to przepraszam i proszę napiszcie gdzie i w jakim dzienniku opublikowali? Ale zabawa. wszystko nielegalne. Panie Sławku, co Pan na to? A może jednak gdzieś…………..

Może ktoś wie w czyjej kompetencji jest zbadanie prawidłowości wykonania obowiązków przez komisje co z ewentualna odpowiedzialnością dyscyplinarną jej członków?

Witam.

Jak widać Zespoły lokalne i cały ten harmonogram SSC był tylko zwykłą mistyfikacją, czy jak kto woli wpustem.
Niemniej dobrze, że funkcjonariusze składają uwagi.
Dobrze też będzie kontynuować tę drogę i w razie niezadowolenia z odpowiedzi zespołu lokalnego wysłać trzeba koniecznie uwagi do zespołu centralnego.
W tym miejscu proponujemy przesyłanie uwag wyłącznie w wersji elektronicznej na adres slawomir.siwy@celnicy.pl celem przekazania ich do przewodniczącego zespołu centralnego.
Oczywiście składajcie też uwagi do zespołu centralnego z zachowaniem drogi służbowej. Ponieważ jednak nie mamy gwarancji, że Wasze uwagi zostanną w odpowiednim czasie przesłane wyżej, piszcie do mnie, a ja daję Wam gwarancję, że natychmiast otrzyma je przewodniczący zespołu centralnego.
UWAGA. Będę przekazywał tylko uwagi przesłane w wersji elektronicznej.

NIEZALEŻNIE JEDNAK OD POWYŻSZEGO, BA NAWET PRZEDE WSZYSTKIM, TRZEBA BĘDZIE ROZPOCZĄĆ WŁAŚCIWĄ DROGĘ PRAWNĄ, SKIEROWANĄ DO DIC, BO TO ON W MYŚL PRZEPISÓW BĘDZIE SKŁADAŁ PROPOZYCJĘ STANOWISKA.
ZWIĄZEK PODDAŁ SPRAWĘ ANALIZOM PRAWNYM.
NIEBAWEM OPUBLIKUJEMY INFORMACJE NA TEMAT KIERUNKU DZIAŁAŃ, KTÓRY PROPONUJEMY, ABY ZOSTAŁ WDROŻONY PRZEZ KAŻDEGO FUNKCJONARIUSZA.

Może ktoś wie w czyjej kompetencji jest zbadanie prawidłowości wykonania obowiązków przez komisje co z ewentualna odpowiedzialnością dyscyplinarną jej członków?

ja też się nad tym zastanawiam. Jeśli celowo wyślą odpowiedź pocztą 22.11 to nie ma szans żebyśmy mogli 23.11. złożyć uwagi do Zespołu centralnego. Czy w związku z tym możemy złożyć skargę na Zespół lokalny , a jeśli możemy to do kogo? Bo chyba nie do DIC, bo to na pewno z jego polecenia do tej pory nikt z mojego urzędu nie dostał odpowiedzi.

Moim zdaniem należy złożyć żądanie konkretnego stanowiska dla siebie i go ogólnie umotywować. To na DICu ciąży obowiązek przprowadzenia postępowania w sposób zgodny z kpa, zakończonego decyzją. I tyle, zaś wszelkie dalsze dyskusje z jakimiś zespołami uważam za bezcelowe i nieskuteczne. Olejcie to po prostu. Organem, z którym będziemy dyskutować w drodze odwołania. jest DIC. Dalej będzie rozpatrywał to sąd administracyjny. Tak więc argumenty zostawcie do odwołania, poźniej dla WSA. A jak kogoś próbują straszyć, to zrobcie coś w tym samym stylu, jakieś nagranie wykonane przez nie wiadomo kogo, przesłane np. do dziennikarzy lub wprost do prokuratury, z urządzeniem nagrywającym.

A ja mam zamiar zwolnić się z tego cyrku, w którym doszło do ewidentnej kapizacji powszechnie obowiązującego prawa. Myślę, że są na to twarde dowody.
Jako przyczynę podam łamanie powszechnych, konstytucyjnych praw obywatelskich w procesie mianowania na stopnie służbowe, co już zostało powierdzone przez Sąd Najwyższy i Naczelny Sąd Administracyjny.
Dodam do tego proces wartościowania, w którym dzięki kolesiostwu znajomi króliczka z dwuletnim stażem otrzymują stanowiska eksperckie.

I do sądu cywilnego o odszkodowanie od swojego DICa, niech płaci i beczy, a sumkę wyliczę za kilka latek do przodu.

Czas z tym skończyć.

P.S.

Niektórzy prawnicy mówią o kateringu prawa. Ale mogę się mylić, dlatego od razu zgłaszam sprzeciw. Ja się z tym nie zgadzam.

Ostatnia edycja:
Back
Do góry